miercuri, 23 decembrie 2009

20 de ani

Nu, nu o să vorbesc de piesa celor de la Voltaj. O să-mi spun părerea legat de Revoluţie si de cei 20 de ani care au trecut de atunci. Am evitat subiectul deoarece e suprasaturată mass-media de subiect deja dar o sa încerc să aduc o notă mai personală.

15 decembrie 1989 - au trecut 20 de ani şi câteva zile de la prima scânteie a Revoluţiei în Timişoara.

Ce ştim astăzi? Ştim mai multe decât ştiam atunci? Dimpotrivă. Peste valul de sânge s-a aşternut un val de uitare. Peste amintirile noastre reale s-au ţesut o serie de imagini, care au deturnat sensul exact a ceea ce simţeam şi ştiam la vremea respectivă ca popor român.

Majoritatea care mai cunoaşte adevarul tac. Cei care încă strigă nevoia de a afla adevărul sunt puţini şi deja li s-a pus de mai multe ori pumnul în gură. Pentru cei ce nu au trăit in acele vremuri Revoluţia e doar o filă din cartea de istorie a românilor, incercând să ţină minte datele exacte pentru a lua o notă mai mare.

Ce putem spune acum, la 20 de ani de la Revoluţia din 1989 ? Pentru ce au murit atâţia oameni? Au murit pentru schimbare, pentru o viaţă mai bună lor şi mai ales pentru generaţiile viitoare. Avem o viaţă mai bună, dreptul să ne revoltăm, să vorbim liber, să circulăm liber, să accedem spre anumite funcţii neavând relaţii? Aparent, da... şi o să crezi în răspunsul acesta dacă eşti un ignorant. În esenţă nu am câştigat nimic, ba mai mult am pierdut. Revoluţia nu a făcut decât să adâncească spaţiul dintre oportuniştii deveniţi bogaţi peste noapte şi oamenii simpli şi prea oneşti pentru a-şi adânci mâinile în gestiune şi a fura cat se poate.

În concluzie, la 20 de ani de la Revoluţie, suntem mai răi, mai lacomi, mai avari şi singurii frustraţi care mai luptă pentru adevăr sunt probabil pe internet unde o gloată de ignoranţi citeşte articolul şi trece mai departe la urmatorul blog mult mai interesant: despre cocalari şi piţipoance!

3 comentarii:

  1. În concluzie, la 20 de ani de la Revoluţie, suntem mai răi, mai lacomi, mai avari şi singurii frustraţi care mai luptă pentru adevăr sunt probabil pe internet unde o gloată de ignoranţi citeşte articolul şi trece mai departe la urmatorul blog mult mai interesant: despre cocalari şi piţipoance!

    mmm... frustrati...deci te-ai gandit si la mine?
    In alta ordine de idei Rares, as vrea sa te intreb doua lucruri legate de revolutie:
    1. Cati ani aveai atunci si ce-ti mai amintesti din perioada de dinainte de revolutie?
    2. De ce crezi ca s-a ajuns in aceasta situatie in care oamenii practic nu-si mai aduc aminte de revolutie sau nu prea le mai pasa?

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. Nu aveam foarte multi ani dar imi amintesc ca era ceva mai multa armonie, oamenii erau mai buni cu toate lipsurile...

    2. Motivele sunt prea multe. Cu riscul sa ma contrazic singur poate nu stiu costul libertatii ori ce inseamna libertatea. Alta idee ar fi ca nu au gustat libertatea adevarata inca, pentru care au luptat oamenii in `89 si pe care nu o avem.

    RăspundețiȘtergere
  3. sau poate ca pur si simplu libertatea este un lux pe care nu ni-l permitem pentru ca nu stim sa-l folosim? Pentru ca omul daca e sa-l analizam la extrem e o bruta pura care site sa se bucure doar la vederea sangelui(banului)?

    Ce zici Rares?

    RăspundețiȘtergere